Welke airco past bij mijn situatie?

Als je de keuze hebt gemaakt dat je een airco wil gaan aanschaffen, begint de grote zoektocht naar de Perfecte Airco! Hieronder geef ik je tips en een minigids voor beginners in de wereld van de airco’s.

20210916_145517
Lines

Er zijn ontzettend veel merken waaruit je kunt kiezen, de één zweert bij een bepaald merk en een ander maakt het allemaal niet zoveel uit als het maar goedkoop is en draait, terwijl de volgende de allernieuwste trends wil volgen. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten? Als eerste is het slim om voor jezelf helder te krijgen wat jij belangrijke functies vindt op een airco. Moet hij naast koelen ook kunnen verwarmen? Houd je van snufjes zoals wifi of een sensor die ziet waar je je bevindt in de kamer en van je af zal blazen? Vind je het uiterlijk belangrijk van de binnenunit? Hoe groot is de ruimte waarvoor je de airco wilt gaan gebruiken? Wil je een bepaald merk? Is het geluid belangrijk? Welk budget wil je er aan uitgeven?

Als je die eerste stappen helder hebt dan kun je gerichter gaan zoeken naar jouw toffe airco! De volgende stap in je onderzoek is online zoeken naar bijvoorbeeld de verschillen in vermogen tussen bepaalde merken airco’s. De één belooft zoveel decibel terwijl de ander juist weer een hele hoge SCOP en SFEER belooft… Vaak met allerlei ingewikkelde termen en woorden die niemand begrijpt.

De basisbegrippen waar je op kunt letten zijn:

  • Wat is het maximale koelvermogen?
  • Wat is het maximale verwarmingsvermogen?
  • Hoeveel elektriciteit verbruikt de airco?
  • Hoeveel kw buitenunit heb ik nodig voor de ruimte waar ik de airco wil gebruiken?
  • Hoeveel decibel maakt de buitenunit?
  • Wat zijn de kosten?

Ik adviseer altijd om om je heen te vragen bij familie of vrienden die al een airco hebben. Zijn ze tevreden over de airco? Gaf het installatiebedrijf een goede service? Hoe is de service erna? Als ze erg tevreden zijn is dat vaak een goede graadmeter, vraag gerust of ze jou in contact kunnen brengen met hun installateur.

Ook zijn er vele vergelijkingssites en offerte-aanbieders waarbij je je aanvraag kunt indienen en waar er meerder bedrijven zullen reageren met hun beste aanbieding en offertes. Een goed en betrouwbaar bedrijf zal altijd eerst langskomen om de situatie te bekijken en naar je wensen te luisteren. Check altijd de reviews van het bedrijf en luister naar je onderbuikgevoel. Het is een goede manier om te vergelijken wat de verschillende prijzen zijn die aircobedrijven hanteren. Heeft het bedrijf de juiste certificeringen? BRL100 is verplicht in Nederland, anders kun je geen garantie claimen bij de fabrikant als er iets misgaat. Heb je er een hekel aan om random door 10 verschillende bedrijven gebeld en gemaild te gaan worden, dan is dit niet de juiste keuze voor jou!

Dan het puntje budget; je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ben je al tevreden met een basismodel zonder poespas dan is dat vele male goedkoper als een design model met allerlei snufjes erop. Ook is het belangrijk om te kijken wat er bij de offerte zit inbegrepen, is het een totaalprijs? Of zijn er achteraf nog bijkomende kosten? Hoe zit het met het onderhoud en de garantie in het eerste jaar?

Ik snap dat je door de bomen het bos niet meer ziet, je bent niet de enige en ook zeker niet de laatste die zich compleet overweldigd voelt door alle mogelijkheden. Als ITS klimaattechniek je ergens mee kan helpen dan ben je altijd van harte welkom om contact op te nemen, dan helpen wij je met jouw zoektocht naar de Perfecte Airco!

Installatie & Onderhoud

Maak uw installatie af met onze service en onderhoud. Vertrouw op lokaal, persoonlijk en betrouwbaar advies uit Made.

Lines

Projecten

Bekijk hier onze voorgaande projecten