Tips en tricks die je zelf kunt toepassen bij jouw airco

Het onderhoud van de airco, wat je zelf kunt doen?

Bij ITS klimaattechniek weten we alles over het creëren van het perfecte binnenklimaat, het installeren van airco’s en warmtepompen en het onderhoud ervan, we zien dagelijks goed onderhouden airco’s en aanzienlijk minder goed onderhouden airco’s. Deze geven ruiken naar schimmel (vaak herkenbaar als dezelfde geur van de airco in de auto) en je kunt zelfs ziek worden van een slecht onderhouden airco! Ook verlies je rendement omdat de filters verstopt raken en daardoor de lucht er niet meer goed overheen kan met zijn flow.

Ik ga hieronder wat tips delen die je heel gemakkelijk zelf thuis kunt uitvoeren om het meeste plezier uit je airco te halen!

20210916_145517
Lines

Tip 1. Houdt de buitenunit schoon.

Blaadjes, vuil en zelfs sneeuw kunnen ervoor zorgen dat de buitenunit verstopt raakt waardoor er storingen ontstaan. Door regelmatig even bij de buitenunit te kijken of deze vrij is van obstakels en vuiligheid kun je al een heleboel tackelen. Je mag gerust met water de buitenunit schoonmaken, met een tuinslang of een sopje en een zachte doek. Zorg ervoor dat je het water van boven naar beneden laat lopen en het niet rechtstreeks onder de rand van de bovenste kap van de buitenunit komt, daar zit de elektriciteit en de printplaat. Deze kunnen gerust tegen een beetje vocht maar niet tegen een complete poetsbeurt 😉 Als je dit regelmatig doet, voorkom je vieze groene aanslag en blijft de buitenunit schoon en zijn rendement behouden.

Tip 2. Houdt de binnenunit stofvrij.

Iedere ruimte waar een binnenunit hangt is verschillend, we nemen de woonkamer als voorbeeld: Heb je huisdieren? Veel tapijt of vloerkleden? Stoffen gordijnen? Rennen er meerdere kinderen rond of ben je alleen of met zijn tweetjes? Wordt er gerookt in de ruimte? Al deze factoren zijn van belang bij het schoonhouden van de filters van de binnenunit. De filters van een groot huishouden met kinderen en huisdieren hebben vaker een reinigingsbeurt nodig als van een huishouden met maar 1 of 2 personen.

Gemiddeld adviseren wij minstens 1x per maand de filters van de binnenunit te checken, hoe zien ze eruit, kun je er nog zo doorheen kijken, ligt er een laagje stof op of zie je helemaal niets meer? Kun je er zo doorheen kijken zonder dat je stof ziet, dan is een simpel rondje onder de kraan voldoende, even afkloppen en de filters kunnen weer terug. Zie je meer stof of zelfs zoveel dat je er niet meer doorheen kunt kijken? Dan is een sopje noodzakelijk, laat je filters een half uurtje in lauwwarm water met wat schoonmaakmiddel (afwasmiddel werkt ook prima!) en spoel ze daarna goed af, wederom even uitkloppen en ze zijn weer fris om terug gezet te worden. Door dit regelmatig te herhalen, voorkom je problemen dieper in de binnenunit en het ontstaan van schimmels en bacteriën. Gebruik nooit je stofzuiger om de filters te reinigen, deze kan kleine scheurtjes trekken in het materiaal waardoor het stof van buitenaf niet goed meer wordt tegengehouden.

De kap kun je schoonmaken met zachte spons, doek of gewoon met de vochtige  schoonmaakdoekjes die je kunt kopen bij de supermarkt.

Tip 3. Zet op de hete dagen de airco af en toe op ventileren.

Je herkend het misschien wel, het is hartstikke warm buiten, je stapt in je hete auto en zet de airco aan… Een warme, vieze en stinkende lucht slaat je in je gezicht, jakkes! Als je 5 minuten in de auto hebt gereden en de airco is goed gaan koelen verdwijnt de geur weer. Dit werkt met de airco in je huis ook zo. Bij veelvuldig gebruik van de koelfunctie van de airco ontstaat er veel condensvorming in de binnenunit, deze wordt keurig afgevoerd via de condensafvoer naar buiten. Soms blijft er een beetje condens achter in de unit wat ervoor zorgt, als dit vaker gebeurd, dat er een muffige lucht ontstaat als je de airco weer aanzet op koelen. Dit duurt vaak een paar minuutjes tot het moment dat de airco volledig op de koelmodus gekomen is, dan verdwijnt het weer. Dit kun je tackelen door het volgende te doen: zet iedere dag als het flink heet is en de airco heel hard heeft moeten werken om het binnen aangenaam koel te houden, even een kwartiertje op de ventileer-modus. Dit zorgt ervoor dat de achtergebleven condens- restjes droog geblazen worden en niet ophopen in de condensbak in de binnenunit. Mocht je er last van blijven houden en dit als vervelend ervaren dan mag je gerust contact met ons opnemen, we hebben speciale reinigingsmiddelen die de binnenunit kunnen ontgeuren, het is soms niet helemaal te voorkomen.

Installatie & Onderhoud

Maak uw installatie af met onze service en onderhoud. Vertrouw op lokaal, persoonlijk en betrouwbaar advies uit Made.

Lines

Projecten

Bekijk hier onze voorgaande projecten